HáromPötty

3 sütőtökös recept az őszi szünetre 2. rész

2017. november 03. - HáromPötty

Ahogy tegnap is írtam, kaptunk pár darab sütőtököt, és mivel szeretjük úgy döntöttem egy részét fel is dolgozom rögtön és készítettem három fajta sütőtökös ételt is. A finom krémes sütőtök leves (recept itt elérhető) után másodjára egy sütőtökös rizottó került sorra. Íme a recept:

sutotok1.JPG

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök ami meghámozva, megtisztítva kb. 400 gr

1 ek olívaolaj és egy kevés a tök meglocsolásához

2 gerezd fokhagyma

8 szál újhagyma

25 gr vaj

200 gr rizottó rizs

2 tk őrölt római kömény

1 liter forró alaplé

50 gr reszelt parmezán (más sajt is jó)

sutotok2.jpg

 

Elkészítés:

1. Süssük puhára a kisebb darabokra vágott és az olíva olajjal meglocsolt tököt 160 fokon kb. 30 perc alatt.

2. Amíg sül a tök, készítsük el a rizottót. Először is zúzzuk össze a fokhagymát, és vágjuk fel az újhagymát.

3. Közepes lángon olvasszuk össze a vajat 1 evőkanál olajjal. Hevítsük fel, de ne legyen túl forró, és pároljuk benne puhára a felkarikázott hagymát és a fokhagymát is. Mielőtt a hagyma barnulni kezdene, adjuk hozzá a rizst és a római köményt. Jól keverjük át, és pirítsuk kb, 1 percig.

4. Először öntsünk a rizsre nagyjából 1-1,5 dl-t az alapléből és kevergessük, amíg elfő. Ezután úgy adagoljuk az alaplevet a rizshez, hogy mindig várjuk meg, amíg az előző adagot a rizs felszívja. Folyamatos kevergetés mellett kb. 20 perc főzés szükséges a rizs megpuhulásához, és hogy az alaplé elfogyjon.

5. Ha a rizs még nem elég puha, adhatunk hozzá még egy kevés levet, és főzzük még egy picit. Ha kellően puha már, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és a felkockázott sült sütőtököt. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon ide kattintva is, hogy ne maradj le semmiről. 

süti beállítások módosítása