Jégvarázsos Barbie tortát sütöttem

2018. május 15. - HáromPötty

Pontosabban egy jégvarázsos Elza tortát. Eleinte nem gondoltam arra, hogy én fogom elkészíteni, de aztán ez több szempontból is jó megoldásnak tűnt.

elzatorta7.JPG

Pár hónappal ezelőtt, amikor elkezdtük tervezgetni a lányom szülinapi buliját, felmerült, hogy Barbie tortát szeretne. Gyerekkoromból még emlékeztem, hogyan néztek ki ezek a torták, nekem ugyan sosem volt, de gondoltam a kislányok odáig lesznek érte. Egy pár cukrászdában érdeklődtem ilyen torta iránt, de olyan magas árakat mondtak, és olyan minta képeket mutattak, amik nagyon nem illettek bele az elképzeléseinkbe. Így arra gondoltam, hogy megpróbálkozom vele, lesz, ami lesz.

Először az interneten kezdtem el keresgélni, hogy milyen lehetőségek vannak, hogyan is néz ki pontosan egy ilyen jellegű torta, és legfőképpen hogyan álljak neki.

A legszimpatikusabb megoldást és receptet a Sweet&Crazy blogon találtam, amit egyébként is nagyon kedvelek, szuper dolgokat készít az írója, Kinga. Ő ugyan másmilyen ruhába öltöztette Barbie-t, de az alaprecepten nem változtattam semmit. Nála láttam azt a (szerintem) szuper ötletet is, hogy a baba lábát derékig folpackkal betekerjük, így nem lesz krémes. Tehát az első lépés ez volt, hogy a babát becsomagoljuk, hogy később ne kelljen takarítani.

elzatorta3.JPG

Aztán megsütöttem a piskótát e szerint a recept szerint (nem változtattam rajta semmit):

Kakaós piskóta (2 db 18-as tortaformához - én egyébként az egyik piskótát kisebb formában sütöttem, hogy ne kelljen nagyon sokat levagdosni):

4 tojás

200 g (nád)cukor a sárgájához

80 g (nád)cukor a fehérjéhez

20 g cukrozatlan kakaópor

330 g liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

csipet só

Elkészítés:

A piskótához  kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig habosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük a folyékony alapanyagokat és elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. A tortaformák alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, a forma oldalán felhúzogatjuk, hogy homorú legyen, és 175 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Amikor elkészült, a tortákat egyből kiszedjük a formából, és fejtetőre állítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha csak egy formánk van, akkor egymás után sütjük a két adagot. 

Majd elkészítettem a krémet is:

Eperkrém

500 g mascarpone

5 dl habtejszín hidegen

900 g eper pürésítve

150 g porcukor (ízlés és eperédesség függvényében lehet több vagy kevesebb)

3,5 zacskó zselatinfix

A mascarponét, tejszínt és porcukrot összeöntjük, és kemény habot verünk belőle. Óvatosan beleforgatjuk az eperpürét, hozzákeverjük a zselatinfixet, és hűtőbe tesszük.

collageelza1.jpg

Ha már kellőképpen megdermedt a krém, összeállíthatjuk a tortát. A piskótákat három lapba vágjuk, s elkezdjük egymásra rétegezni a lapokat a krémmel. Elég magas tortát kapunk. Ha ez kész, akkor vékony rétegben körbekenjük, lealapozzuk a tortát, és behűtjük. Ha már valamelyest megdermedt a krém a tortán akkor a maradék krémmel kicsit vastagabban is körbekenjük. (Érdemes két fázisban csinálni, mert a krém elég lágy, és egy egyből vastagon felvitt réteg nem biztos, hogy megállna rajta.)

És jöhetett az izgi rész, fel kellett építeni Elza ruháját. Még sosem csináltam korábban ilyesmit, de azért voltak elképzeléseim hogyan fogom megcsinálni. Szerencsére minden a tervek szerint alakult. Amikor felépítettem a vulkán szerű építményt (közben persze Elza több ruhapróbán is részt vett) egy éjszakára a hűtőbe tettem, egyelőre még a baba nélkül, és a végső díszes ruhát csak másnap, a buli napján tettem rá. 

collageelza2.jpg

Itt  már beletettem Elzát is a ruhába, és eléggé izgultam is azért, mert eddig fondant-ot csak kerek tortákra tettem, és fogalmam sem volt, hogyan fogom felvarázsolni rá. De aztán ez is sikerült. (Végül 4 háromszög alakú fondant került fel rá, s azokat dolgoztam össze.Néhol puklis lett, de ez a piskóta egyenletlensége miatt volt - ezt még tanulnom kell. :)  A ruhát még fehér fondantból készült hópelyhekkel díszítettem, és a ruha aljára is tettem egy (fehér fondant) havas csíkot. A babát egyébként a kék fondanttal rögzítettem a derekánál, hogy ne mozduljon el.

elzatorta5.JPG

A kislányok a zsúron odáig voltak a tortáért, úgyhogy nagy sikert aratott, de (nyilván nem lett tökéletes) szerintem is jól sikerült, főleg elsőre.

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.