Miniversum - Egy kiállítás, ahonnan a felnőttek sem akarnak kijönni

2019. február 19. - HáromPötty

Mi lehet olyan érdekes egy terepasztalon, ami tömegeket vonz, és lelkes apukákba, illetve nagypapákba botlani úton útfélen, akik modellvasutast játszanak?

miniverzum4.png

Be kell valljam elsőre nem gondoltam volna, hogy a Miniversum valóban egy olyan kiállítás, amit érdemes lesz többször is megnézni majd. Többször is ajánlották már ismerősök, de eddig valahogy nem jutottunk el. Nem olyan régen azonban a kisfiamat vittem el, és nem csak őt, de engem is teljesen lenyűgözött.

miniverzum1.png

A kiállítás interaktív a szó szoros értelmében, minden érzékünket képes megszólítani lehetünk akárhány évesek, egyszerűen annyira részletesen kidolgoztak mindent, hogy órákon keresztül szemlélődhetünk, akkor sem unjuk meg. A folyamatosan közlekedő vonatokon kívül is oly sok a látnivaló, hogy nyugodtan rászánhatunk akár egy fél napot is a terepasztalok nézegetésére. Ráadásul elsőre nem is derül ki, hogy valójában milyen nagy a kiállító tér, csak amikor a legnagyobb terem végére érünk, akkor döbbenünk rá, hogy ezek után is jócskán akad még látnivaló, mert a többi ország vasút hálózata csak most következik.

A kiállításon 3 ország 14 településének kicsinyített másán keresztül követhetjük a vonatokat, és találhatunk különlegességeket is. Van egy külön rész például Élet a kommunizmusban elnevezéssel, ahol az 1949-1990 közötti időszakból nézhetünk meg pár jellegzetes helyszínt/jelenetet. 

A Miniversum Élményközpont terepasztalait egyébként 1 évig tervezték, majd 9 hónapig tartott a megépítése, már ezek az adatok is jól mutatják, hogy egy alaposan megtervezett, eszméletlenül részletes kivitelezést csodálhatunk meg, ahol még a Földalattit valamint a 3-as metrót is láthatjuk a felszín alatt.

miniverzum2.png

Ahogy említettem, valóban rendkívül interaktív a kiállítás, ugyanis minden egyes településnél több terepasztal irányító gombot is kipróbálhatunk, amikkel hol a vonatokat hozhatjuk mozgásba, hol füvet nyírhatunk, vagy tüzet olthatunk a kivonuló tűzoltóautók tömlőjéből, néhol pedig furgonokat indíthatunk el egy körpályán. Természetesen mindezekhez hangeffektusok is tartoznak, melyeket egy-egy külön erre szolgáló gombsorral hívhatunk elő.

De a játék itt nem áll meg, mivel a bejáratnál többfajta kvízt is elkérhetünk, és a kiállítás teljes területén a gyerekek meseszereplőket, a felnőttek pedig híres filmekből vett jeleneteket kereshetnek elrejtve a városokban. Mi nem tudtunk erről a játékról, így fordulhatott elő, hogy igencsak meglepődtem, amikor felfedeztem, hogy Pannonhalmán landolt egy ufó űrhajó, Sopron határában pedig a Birodalmi harcosok gyűrűjűben egy Birodalmi Lépegető menetel, az éppen embert evő T-Rexről már nem is beszélve. Ettől fogva mi is más szemmel néztük már a vonatpályákat folyamatosan azt keresve, hol van elrejtve valami "oda nem illő" és temérdek dolgot fel is fedeztünk, például világhírű filmek híres szerelmi jeleneteit is.

Összegezve azt tudnám mondani, hogy lényeg a részletekben rejlik, érdemes mindent (de tényleg mindent) alaposan megvizsgálni, és akkor nagyon vicces dolgokat is észrevehetünk, amikről most nem szeretném lerántani a leplet.

miniverzum3.png

Ha szeretnénk van lehetőség tárlatvezetést is kérni, beülhetünk a kávézóba megpihenni egy kicsit, vagy ha kedvünk tartja részt vehetünk kézműves foglalkozásokon is a játszóházban. De akár szülinapi zsúrt is tarthatunk itt.

Igazából ez a beszámoló nem képes visszaadni azt az élmény tömeget, amiben részünk volt, érdemes szerintem élőben is megnézni, mert maradandó hatást gyakorol ránk a kiállítás. Mi biztosan újra megnézzük majd.

További információ, nyitvatartás: www.miniversum.hu 

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.