A nagy karácsonyi könyvajánló

1. rész - Mikulásváró mesekönyvek

2019. december 03. - HáromPötty

Mivel ez az év sok szempontból a könyvekről szólt nálunk, ezért a karácsonyi időszak sem maradhat olvasmányok nélkül. Minden kiadó tartogat még olyan kiadványokat az év végére, amik segíthetik az ünnepi készülődést vagy akár ajándékként is szolgálhatnak.

a_nagy_karacsonyi_konyvajanlo.jpg

Természetesen nekünk is vannak kedvenceink, amiket évről-évre előveszünk az ünnepi időszak kezdetén és idén is érkeznek fantasztikus új mesekönyvek, amelyekből összeszedtem jó párat, hogy megmutassam, miket érdemes szerintem forgatni a karácsonyi készülődés során.

Elég sok könyvről van szó, ezért több külön bejegyzésre fogom osztani őket, hogy mindegyiket rendesen bemutathassam. Mivel a héten érkezik a Mikulás, ezért az ehhez kapcsolódó mesekönyvekkel kezdem az ajánlót.

img_3324.jpg

Mauri Kunnas: Mikulás ---  Mauri Kunnas: Mikulás 12 ajándéka

Rögtön az elején egy olyan mesekönyvvel szeretném kezdeni, ami idén került a látókörünkbe, pedig már tavaly megjelent, a második része pedig az idei évben. A finn szerző saját bevallása szerint saját gyerekkori emlékei alapján írta és készítette a rajzokat a feleségével közösen. A Mikulás című könyv egy varázslatos világba kalauzol minket. Megtudhatjuk hol él a Mikulás, milyen a mnanónépség, aki segíti a munkáját. Mikulásfalván rengetegen élnek, sok-sok különböző műhelyben dolgoznak a manók, sőt még az is kiderült, hogy a Mikulás felderítő manókat küld késő ősszel, hogy megnézze melyik gyerek hogyan viselkedik, sosem tudhatjuk, hol bújik meg éppen egy aprócska manó. A szerző részletesen leírja, hogyan zajlik a készülődés, kinek mi a feladata és hogyan történik az ajándékok szétosztása, sőt még arra is fény derül, hogy a karácsonyt Mikulásfalván is megünneplik. Valódi varázslat ez a mesekönyv.

img_3325.jpg

Mikulás 12 ajándéka

Mikusásfalván manógyerekek is élnek, akik ugyanúgy iskolába járnak, mint a rendes gyerekek és ugyanúgy szeretnek örömet okozni másoknak. Vili a kis manógyerek a Mikulást szeretné megajánékozni, ezért elhatározza, hogy mivel  még épp 12 nap van hátra karácsonyig minden napra új meglepetést eszel ki. Azonban ezek a meglepetések nem pont úgy sikerülnek, ahogyan kigondolta őket. Mindenféle kalamajka keletkezik, hol elesik a tükörjégen a Mikulás az ajtón kilépve, hol karácsonyfaként díszítik fel... És hogy mi lesz a vége a sok meglepetésnek? Egy nagyon kedves ajándék a Mikulásnak.

Mindkét rész tele van varázslattal, olvasás közben is elragad az ünnepvárás csodája és a gyerekek is tátott szájjal hallgatják. A könyv emelett rendívül gazdagon illusztrált, egy-egy oldalon percekig el lehet böngészni, hogy jól megnézhessünk minden egyes részletet.

Mauri Kunnas: Mikulás, Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft, 2018

Mauri Kunnas: Mikulás 12 ajándéka, Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2019

 img_3330.jpg

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás

Szofit talán nem kell bemutatnom, olyan sokan ismerik a történeteit. Nekem személy szerint az egyik kedvenc meseszereplőm, mert pimasz, csupaszív és igazán vicces. Csakúgy mint amikor találkozik a Mikulással és kezébe veszi az irányítást, ám valahogy semmi nem úgy sül el, ahogy a Mikulás megszokta. Reggelre azonban a rend helyre áll, és mindenkihez eljutnak az ajándékok is. Szofi pedig békésen alszik, hiszen alaposan kimerült a nagy kalandban.

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás, Pozsonyi Pagony Kft., 2016

 img_3327.jpg

Annie M. G, Schmidt: Janó és Janka Itt a Mikulás!

Ez számunka egy teljesen új mesekönyv, eddig még valahogy nem volt Janó és Jankás könyvünk. Ez a Mikulásos rész azonban elnyerte a tetszésünk, így biztosan megnézzük majd a többi részt is.

Janó és Janka ugyanúgy készül a Mikulásra mint bármelyik másik gyerek, kiteszik a csizmájukat, levelet írnak neki, Mikulásos dalokat énekelnek, egész héten izgalomban vannak, hogy vajon mit hoz majd nekik a Mikulás. Ezekkel a kedves történetekkel a gyerekek átélhetik a várakozás izgalmát.

Annie M. G. Schmidt - Fiep Westerndrop: Janó és Janka Itt a Mikulás!, Pozsonyi Pagony Kft. 2015

Nektek melyik Mikulásos könyv a kedvencetek?

Karácsony előtt még kétszer jelentkezem karácsonyi könyvajánlóval, tartsatok velem a  jövő héten is, mert akkor is szuper mesekönyveket mutatok majd.

 

Az összes karácsonyi könyvajánló bejegyzésben szereplő könyvek egy részét a kiadóktól kaptuk olvasásra, egy részét én vásároltam.

Kiemelt képek forrása: naphegykiado.hu; pagony.hu; kolibrikiado.hu; manokonyvek.hu; animuscentral.hu

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.