HáromPötty

Teázz mostantól másképp

Teakóstolón jártam

2018. december 06. - HáromPötty

A téli időszakban gyakran készítek teát magamnak, nemcsak azért mert jól átmelegít, hanem mert finom is. Azonban az én teakészítési rutinom általában kimerült abban, hogy beledobtam a filtert, vagy a szálas teát a teatojásban a bögrébe, és leöntöttem forró vízzel...

 teakostolo13.JPG

Mondanom sem kell, hogy ez a teázás nem igazán a tudatosságon alapult, sokkal inkább a forró ital utáni vágy hajtott. Éppen ezért a meglepetés erejével hatott számomra több minden is amikor pár héttel ezelőtt egy teakóstoló workshopon jártam a Teaprogramok szervezésében.

Tudtátok, hogy hidegen is lehet teát készíteni a hűtőszekrényben? Vagy hogy van olyan tea, amely virág alakúvá nyílik ki?

Az 5 kontinens teakóstolón nemcsak ezekre derült fény, hanem földrészről földrészre ugrálva kóstoltuk meg az adott régió teáit, amely számomra egy komoly ízutazás is volt, hiszen megtapasztalhattam, hogy egy tea nem csak akkor jó, ha agyon van ízesítve, akár egy menzás változat, és hogy számtalan fajta zöld tea létezik akár kontinensenként is eltérő változatban.

teakostolo1.JPG

Kínai virágzó tea

A workshop házigazdája Varga Marianna, a Teaprogramok megálmodója, Teanagykövet,  - akinek saját teaültetvénye is van, hiszen már itthon is lehet teát termeszteni, de erről majd később -. rengeteget mesélt a teák kóstolása közben, hogy melyik tea honnan származik, milyen történet fűződik hozzá, vagy éppenséggel az adott ország teafogyasztási szokásaihoz.

Mint megtudtuk, minden tea alapja a Camellia sinensis nevű teanövény, és attól függ, hogy éppen zöld, fekete vagy fehér teát ihatunk a végén, hogy miképpen dolgozzák fel a hajtásokat. Természetesen másfajta módja is van a feldolgozásnak, melynek eredményeképpen a matcha teánál például porrá zúzzák az egész teát így nagyon magas az antioxidáns valamint vitamintartalma.

teakostolo4.JPG

Kínai porcelán kóstolószett

A kóstolón egyébként a teát kínai porcelán csészékből ízlelhettük meg, volt, hogy saját magunknak elkészítve, és azért is fontos ez, mert sok tea más hőfokot és áztatási időt igényel, amit az egyéni ízlés is alakíthat (pl. van aki jobban szereti sötétebben, aromásabban a fekete teát, míg én mondjuk alig beáztatva).

Elsőként egy kínai virágzó teát kóstoltunk meg, melynek lényege, hogy fehér és zöld tea levelek vannak összecsomózva virágszirmokkal, vízzel felöntve megszívja magát és virágszerűen kinyílik. Nekem ez teljesen újdonság volt, és ha semmit mást nem kóstoltunk volna, már a látványtól boldogan mentem volna haza. Szerencsére azonban nem álltunk itt meg, és a legismertebb kínai zöld teával, a kínai Gunpowderrel folytattuk a sort, amit a mostanában elég divatos japán zöld tea, a matcha követett. Ahogy fentebb is említettem már, ez egy por tea, amit bambuszecset segítségével keverünk el vízzel és habosítunk fel. Gyakran használják sütemények, smoothiek ízesítéséhez is. Nekem ez egyébként kifejezetten ízlett.collagematcha.jpg

Matcha tea

 

A következő állomás India volt, ugyanis egy indiai fekete teát, az Assam-ot ízlelhettük meg, amelyet megkóstoltunk chai teaként is, oly módon, hogy adtunk hozzá gyömbért, fahéjat, valamint szerecsendiót is. Ez a verzió rendkívül finomra sikerült, gyakran ez a karácsonyi teák alapja is.
Ezután következtek a nem valódi teák, először is a mate tea, amely egy Dél-Amerikában honos fa leveléből készült tea, magas koffeintartalommal, hasonlít a zöld teához, de nem az.
Ezt követően Marianna elmondta, hogy a sokunk által jól ismert rooibos tea Dél-Afrikából származik, és teljesen koffeinmentes.
Mindezek után egy igazán különleges teát kóstoltunk meg, ugyanis nagyjából 1,5 óra áztatás után elkészült a hideg áztatott zöld teánk, amit egészen idáig a hűtőszekrényben tároltunk és ez egy jázmin ízesítésű Dragon Pearl zöld tea volt. Meglepő módon roppant kellemes ízt kaptunk. 
A workshop ezen pontján érkeztünk meg Európába, ugyanis holland zöld teát ittunk, amelyet egy lelkes holland tearajongó honosított meg Európában: Mr. Jansen miután 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Így már immáron Magyarországon is lehet teát termeszteni, jelenleg nagyjából 2100 tő található meg a termőterületeken, Marianna koordinálása alatt. 
Kóstolónkat végül egy Puer teával zártuk, amely egy érlelt kínai fekete tea Yunnan tartományból.

 collageteakostolo1.jpg

A kóstolások befejeztével elkészíthettük saját teakeverékünket is, nagyjából 30 féle alapanyagból. Én egy rooibos alaphoz adott levendula és citromfű keveréket készítettem, ami egy nyugtató hatású koffeinmentes tea lett.

A workshopot minden tearajongónak jó szívvel ajánlom, és azoknak is akiket egy picit is érdekel, hogy vajon mi lehet az otthoni filteres teán túl, garantálom, hogy nem fognak csalódni, ellenben a teához fűződő viszonyuk drasztikusan megváltozik majd. Ha szeretnétek többet is megtudni, látogassatok el a Teaprogramok honlapjára: www.teaprogramok.hu

Kiemelt kép: Varga Marianna, teaprogramok.hu. A bejegyzésben szereplő többi kép saját, melyek a szerző tulajdonát képezik. A bejegyzés Varga Mariannával és a Teaprogramokkal történő együttműködés keretén belül készült el.

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon, valamint Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről. Várlak Pinteresten is.

süti beállítások módosítása