Bevallom, én már alig vártam a sütőtök szezont, mert annyira sokoldalúan fel lehet használni és nagyon szeretjük az ízét. Most három kipróbált receptet mutatok három napon keresztül, mert kaptunk egy pár tököt, és bár sokáig eláll, rákaptunk az ízére.
A sütőtök azon túl, hogy rendkívül finom, roppant egészséges is. Magas a rosttartalma, és sok benne a C-vitamin is. Most, hogy szezonja van, fogyasszuk minél többször. Az első recept, amit megmutatok, az a "klasszikus" a sütőtök krémleves. Ezt évek óta készítem, egyszerű, krémes és a gyerekek is rajonganak érte.
Hozzávalók:
1 kisebb sütőtök, vagy egy nagyobbnak a fele
2 dl tejszín
szerecsendió
só
1. Miután megmostuk a tököt, és kivágtuk a magjait, vágjuk fel kisebb darabokra, majd 200 fokon kb. 20-30 percig süssük, amíg egészen puha lesz.
2. Szedjük le a héját, tegyük bele a megsült tök szeleteket egy nagyobb lábasba és öntsük fel kb. 1 liter vízzel, sózzuk meg kicsit. Reszeljünk hozzá szerecsendiót.
3. Botmixerrel pépesítsük össze a tököt és forraljuk fel. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt is, és hagyjuk, hogy még egy picit forrjon.
4. Tökmaggal vagy pirított mandulával is tálalhatjuk.
Holnap sütőtökös rizottó következik, olvassátok el azt is.
Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon ide kattintva, valamint Instagramon ide kattintva is, hogy ne maradj le semmiről.